Borde sms-lån förbjudas?

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare med sms-lån. Det är en tjänst som erbjuder både vuxna och ungdomar (över 18år) att låna pengar snabbt och enkelt. Det räcker med att skicka iväg ett sms så har man lånat pengar. Vem som helst kan ta sms-lån eftersom det inte är någon som kollar upp om man har skulder sedan tidigare. Är det bra eller dåligt? Vad finns det för för- och nackdelar?
 
En fördel med sms-lån är väl att man får pengarna snabbt. Om man verkligen är i behov av pengar just nu så är sms-lån ett enkelt sätt att få tag på pengar. Har man skulder och inte kan få ett vanligt lån hos banken så anser nog ganska många att sms-lån är ett bra alternativ eftersom de flesta långivare som man kan ta sms-lån hos inte kollar upp om man har skulder hos andra banker eller liknande. De gör alltså ingen kreditupplysning innan de lånar ut pengarna och kan där med inte få koll på personens betalningsförmåga. 
 
Det finns många nackdelar med sms-lån. En av dom är att räntan är alltid mycket högre på sms-lån än på vanliga bank-lån. Oftast tänker man inte på att kolla upp hur hög räntan är när man tar ett sms-lån, utan man vill bara få tag på pengar fort. Det leder till att man måste betala tillbaka mycket mer än vad man har lånat. Detta gör att många inte klarar av att betala lånet och får skulder som hamnar hos inkasso och i värsta fall kronofogden. Kronofogden gör oftast en utmätning på din lön, och i vissa fall på privat egendom.
Eftersom det inte görs någon kreditupplysning så kan man ta sms-lån hos flera olika lånegivare som sedan gör att man lätt kan tappa kontrollen på hur mycket man har lånat och hur mycket man måste betala tillbaka. 
Har man tagit ett sms-lån som man inte klarar av att betala så är det lätt att man tar yttligare ett för att betala av det gamla lånet med. Då kan man hamna i en spiral som är svår att ta sig ur. 
 
Många som tar sms-lån är ofta ganska omedvetna om konsekvenserna som blir om man inte klara av att betala tillbaka lånet. Därför tycker jag att det hade varit bra om man hade fått lära sig mer om detta i skolan, eftersom ekonomin har en stor påverkan på hela livet. 
 
Jag tror att ungdomar har lätt för att ta ett sms-lån då de bara ser pengarna och inte konsekvenserna som medföljer. Många ungdomar är ganska naiva och lever mest i nuet och tänker kanske inte så mycket på hur det blir i framtiden. 
En del arbetslösa kan se sms-lånen som en snabb lösning när man ha ont om pengar. Dock löser det bara problemet just för stunden och inte i längden eftersom de kan få det svårt att betala tillbaka pengarna igen.
 
Personligen tycker jag att sms-lån borde förbjudas. Jag anser att de förstör mer än vad de hjälper. Eftersom lånen har mycket höga räntor är det svårt att betala tillbaka hela lånet och det leder oftast till skulder som sedan kan orsaka personlig konkurs. 
Jag skulle aldrig få för mig att ta ett sms-lån. Jag ser hellre till att jag sparar ihop till det som jag vill ha och slipper ta dyra sms-lån. Är det något dyrare som jag kommer vilja köpa i framtiden, som tex. bostad, bil eller liknande, så kommer jag se till att jag har en bra inkomst och kan ta ett riktigt lån på banken där man kan förhandla fram en bra ränta. 
 
 

RSS 2.0